Politiken Cup

Tabel
Parringer
Stilling
Rating grupper
Partier
Videoer

Externe links

Lars Grahn blog
NetAvisen (norsk)
SchackSnack

Spillested

Konventum Helsingør
 Gl. Hellebækvej 70 
3000 Helsingør

 

Med sin unikke placering midt mellem skov og strand er spillestedet en attraktion
i sig selv! 

Priser : 1. nat.

Enkeltværelse med
morgenmad   610 kr.

2 sengsværelser med
morgenmad 370 kr. pr. person

Enkeltværelse med
fuldpension 930 kr.

2 sengsværelser med
fuldpension 690 kr. pr. person. 

Book værelse

Schandorff savner et skakkens hus

28-07-2011 20:24

 

 Interview med GM Lars Schandorff

 

”Et mødested – et skakkens hus – det savner jeg.”

   Stormester Lars Schandorff lufter ideen under et interview forud for Politiken Cup, hvor talen blandt meget andet falder på socialt samvær og hygge blandt skakspillere.

   ”Skakken skal naturligvis være omdrejningspunktet i et sådan hus, men det bør ikke afholde stedet for at drive andre aktiviteter. Der kunne for eksempel være en TV-stue, en bar og et computerrum. I Aarhus har man allerede Chess House, og det fungerer udmærket. Jeg spillede selv i Chess House i forbindelse med en dobbeltrunde i skakligaen. Dog vil København trods alt være det mest oplagte sted for et skakkens hus.”

   Skakunionen har i modsætning til Dansk Skoleskak ikke nemt ved at få adgang til større offentlig støtte. Et medlemskab af Danmarks Idræts-Forbund kommer formentlig aldrig på tale:

   ”Måske er det nemmere at få en bygning, som skakfolkene så selv kan få råderet over. Det ville give dansk skak et boost, hvis vi havde et sted, hvor vi hver dag kunne dyrke vores fælles interesse,” lyder det fra den 46-årige stormester.

   Hygge og skak …?

   ”Jeg har nået den alder, hvor skak skal være noget særligt, når man spiller. Man skal hygge sig og have det godt – det er en stor del af at spille skak. Skak er ikke bare en sport, skak er også noget socialt. Det har betydet, at jeg de seneste par år er begyndt at ryge igen(!). Tidligere var jeg storryger, men så holdt jeg mange års pause. Jeg har fundet ud af, at jeg kan administrere at være festryger. Jeg kan godt ryge den ene dag og lade være den næste. Jeg er åbenbart ikke så afhængig af at ryge, som jeg troede. Det har jeg så tilført min skak, og jeg er begyndt at ryge, når jeg spiller turneringer.”

   Hvad giver det dig at ryge, for det er vel ikke nervøst betinget?

   ”Nej, overhovedet ikke. Ved at ryge eller drikke en øl eller to efter partiet, så indgår man i et fællesskab, som er en væsentlig ingrediens. Ellers er skak blevet sådan i computeralderen, at folk sidder på deres værelser og tordner løs på computeren og forbereder sig non-stop. Og det er uendelige forberedelser. Man kan hele tiden gøre det bedre og endnu mere. Jeg synes, det er vigtigt, at man indimellem kobler af og er sammen med nogle af de andre spillere.”

   Ligger Politiken Cup for eksempel højt på hygge-barometret?

   ”Helt sikkert. Turneringen har overtaget den rolle, som danmarksmesterskabet havde tidligere. Politiken Cup er blevet det store samlingspunkt for danske spillere. DM findes selvfølgelig stadig og er en vigtig turnering, som jeg ynder at spille – og af samme grund som Politiken Cup: Her møder jeg en masse mennesker, som jeg ellers ikke ser til daglig. Og når jeg så møder dem, så gælder det om at udnytte det og få snakket. Det sker altså ikke, hvis jeg sidder på mit værelse. Når det er sagt, så betyder det sportslige stadig enormt meget. Hvis jeg ikke troede, at jeg kunne lave store resultater, ville jeg stoppe.”

 

Legendernes tid er forbi

Onsdag den 3. august kl. 20 holder Lars Schandorff en times foredrag om Bobby Fischer i anledning af den første visning af Liz Garbus’ dokumentarfilm ”Bobby Fischer Against the World”.

   Vi snakker naturligvis om Fischer, og hvad der derefter fulgte, men Schandorff får lov til at beholde nogle af sine guldkorn til denne smugpremiere på Konventum og til den danske biografpremiere den 22. august i Dagmar i København, hvor han sammen med IM Svend Hamann præsenterer filmen.

   Fischer var holdt op med at spille og var allerede en levende legende, da jeg begyndte at spille skak, mens Karpov var regerende mester og spillede helt fantastisk. Det er klart, at man lader sig inspirere af det. Ligesom alle andre klappede jeg også i mine små hænder, da Kasparov kom frem med en helt ny dynamisk tilgang til spillet. Det var da festligt med noget nyt, men grundlæggende sætter jeg Karpov på linje med Fischer.”

   Hvornår bliver du opmærksom på Fischer?

   ”Det gør jeg lige fra jeg starter med at spille skak i slutningen af 1970erne. Han var stadig den største, og alle talte om ham. Min onkel Erik Mejlhede spillede i Viborg og var mesterspiller og helt vild Fischer-fan, så helt fra start snakkede vi om Fischer. Nu skal jeg jo holde foredrag om Fischer, og jeg vil ikke afsløre alt, men på nogle punkter var han den største af alle.

   Vi har været vant til, at verdensmestrene prægede deres tid og dominerede skakopfattelsen. De var legender. Men det sluttede med Kasparov. Der har der ikke været en legende siden. Herefter sejlede VM rundt. Verdensskakforbundet FIDE har efter min mening ikke passet ordentligt på den kronjuvel, som VM var. På et tidspunkt var det meget mere sport med et komplekst turneringssystem. Alle mulige topspillere havde chancen for at vinde, og det gjorde de så på skift. Der har været alt for mange tilfældige stævner, der har føjet navne som Khalifman, Ponomariov og Kasimdzhanov til listen af verdensmestre. Disse navne har bare ikke den samme klang som de tidligere verdensmestre, og det er et stort problem. Det har FIDE endnu ikke løst.

   Som situationen ser ud i øjeblikket, har man igen chancen for at gøre skak og VM til noget særligt i kraft af Magnus Carlsen. Han er det tætteste, vi er kommet på at få en ny legende. Endnu er han så ung, og man ved ikke, hvad der kommer til at ske, og det kræver i hvert fald, at han begynder at stille op i VM-sammenhæng. Det gør han ikke i øjeblikket, hvor man er i tvivl om reglerne. Men vinder han på et tidspunkt VM og holder det i en årrække, så kan han blive en ny legende og starten på en ny æra.”

   Lars Schandorff er en stor tilhænger af korte og præcise tekster – selv om denne tekst formentlig er længere, end hvad han af princip bryder sig om – alligevel bringer vi det meste af interviewet for de virkeligt interesserede i en anden historie på dette link.

   Til dette års udgave af Politiken Cup er Lars Schandorff pt. seedet som nr. 24. Vi talte ikke så meget om de aktuelle ambitioner i Helsingør, for det var ikke udgangspunktet for samtalen, men når det drejer sig om ham, er de med garanti høje.

 

Partier / Games

   Politiken Cup
   Blitz

Simul
   Mads Andersen
   Sune Berg

Online betaling

Betal indskudedet online

Betaling

Sponsorer

DHTML Menu By Milonic JavaScript