Spillested

Konventum Helsingør
 Gl. Hellebækvej 70 
3000 Helsingør

Yderligere information her

Med sin unikke placering midt mellem skov og strand er spillestedet en attraktion
i sig selv! 

Enkeltværelse:
Inkl. morgenbuffet: 640 kr.
Inkl. fuldpension: 970 kr.

2 sengs værelse:
Inkl. morgenbuffet: 820 kr.
Inkl. fuldpension: 1460 kr.

Måltidsbilletter kan købes til 175 kr./stk.

Online bestilling af værelser

... og hendes mund var som en skovbrand

26-07-2014 11:43

 

 
I disse dage under Politiken Cup er det vel passende at mindes Jens Enevoldsen, Dagbladet Politikens tidligere skakredaktør. Jens Enevoldsen (1907-1980) skrev nogle forrygende artikler, der desværre ikke kendes af så mange (mere). Særligt i perioden fra 1964 til 1972 fik Enevoldsen plads i Politikens spalter. Eenvoldsens fokus var naturligt rettet mod Bent Larsens præstationer på verdensscenen, men også spillere som Bobby Fischer og Boris Spasskij lod sig villigt interviewe af den danske internationale mester, der nød stor anerkendelse blandt skakspillets ypperste udøvere.
Nedenstående artikel blev bragt i Politiken i 1968. Det skete umiddelbart efter at Bent Larsen havde besejret Lajos Portisch i kandidatkvartfinlaen i Porec i Istrien, den vestlige del af Kroatien ud mod Adriaterhavet.
Vi overlader scenen til Politikens udsendte medarbejder Jens Enevoldsen i det daværende Jugoslavien:
 
 
Dzevahira
En beretning om krig, kærlighed og skak i Jugoslavien
 
Ud og ind ad dørene her i hotellets hall skrider de. Tyske og engelske piger, italienske, kroatiske, franske af alle kvaliteter. Man skuler til alt det dejlige d og sløves efterhånden lidt.
Vi skal en tur til Limfjord. Hvordan dette gode danske ord er kommet på disse kanter, vides ikke. Men navnet er faktisk rigtigt. Jeg venter på vores chauffør og guiden. Op går døren, og jeg var lige ved at få et anfald af astma. Hun gik ikke. Hun førte sig frem som Sheherazade, som den gamle pige vist hed. Og se om det ikke var vores guide. Alt så lyst og lovende ud.
Vi hoppede ind i en Mercedes, Larsen på bagsædet med konen og guiden, Jeg foran som sædvanlig. De foldede sig rigtig ud på engelsk. Hun havde en stemme som et persisk marked. Det er klart, at jeg ikke kan holde ud at sidde og glo på chaufren, et stort kroatisk brød, så jeg drejer yndefuldt kroppen og spørger, hvad hun hedder.
Navnet er umuligt at opfatte for et kristent øre. Lydene er mærkelige og mange, men så får jeg chancen for at være den vittige hund. »Jeg spurgte kun om, hvad De selv hedder, ikke hele Deres familieDa hun har sunket den, sender hun mig et smil, det første, og giver sig til at skrive. Jeg er kun interesseret i fornavnet. Dzevahira, Jeg øver mig på udtalen og får ros. Og hun er fra Bosnien.
Det vækker min mistanke, så jeg spørger: »Er De en muslim-pige?« Hun bekender. Det er hun, men ikke en af de strenge. Hun spiser gris og drikker lidt vin indimellem. Det er lidt spændende med sådan en rigtig original muhamedanerpige. Jeg vil gerne se alle hendes syv slør, men hun har dem ikke med.. Så tilbyder jeg at købe hende.
Afslag. Hun kan ikke købes. Pigerne i hendes familie er ikke blevet købt, men godt nok røvet af og til. Det overstiger mine kræfter. Jeg har heller ikke min hest med. Dagen gik med indledende øvelser og forsøgsvis håndspålæggelse. Men hun havde paraderne i orden.
Til alt held skulle vi til Pula ste dag og se ruinerne fra romer-tiden. Der er både triumfbue og arena. Vores muslim-pige og ham kroaten stillede kampklare. »Jeg har købt Dem af regeringen i Beograd.« Den troede hun ikke på. Hun ville gerne se det skriftligt. »Jeg har det oppe på værelset. Kom bare med op.« Hun var for klog, så vi drog af gårde.
Kroaten var sur. Han lignede et gravsted. Det var tydeligt for alle, at han var smålunpå Dzevahira. Og skridt forskridt var hun ved at 'bukke under for min landskendte kraft og charme.
Vi havnede omsider i Pula, og lige over for arenaen lå kroen, hvor vi styrtede ind, sultne som de løver, man i sin tid kastede de kristne for. Og medens vi såsidder og venter på maden, tager kroaten offensiven. Han vil spille et parti med mig. Selvfølgelig advarer jeg ham, men han er urokkelig. Nå, han vil absolut have flippen i propellen, så lad ham det. Rejseskakspillet kommer frem og jeg sætter skub i begivenhederne med 1. e4.
Fyren spiller tøvende 1. , b6.
Videre går det med 2. d4 Lb7 3. Ld3 f5.
Den ved jeg alt om. Tosse-gambitten.
4. exf5 Lxg2 5. Dh5+ g6 6. fxg6.
Her kan alle se, at på 6. −, Sf6 er Sort mat i to træk. Larsen smågrinede,
Lizzie stirrede, odalisken strålede og kroaten tænkte sig om en stund, så sur ud og trak så 6. −, Lg7.
Man skal ikke undervurdere en kroat,ved jeg nu. Men jeg anede ikke uråd og det gik videre med 7. gxh7+ Kf8 8. hxg8D+ Kxg8.
Hergrinede, Larsen højt, og jeg så nu,at jeg var i gang med at tabe en kvalitet. Her burde jeg have lugtet rotterne, men fuld af selvtillid spillede jeg 9. Dg5.
Selvfølgelig ved jeg godt bagefter, at den feje kroat havde det hele parat til mig hjemmefra.
Nå!
9. −, Lxh1 10. f3. Løberen skal jeg nok få. Han må dække skakken på d5. Men 10. −, Txh2. Vi vil nu se, hvad det blinde begær kan gøre ved en mand. 11. Dd5+ e6 12. Dxa8 Dh4+.
Nu stod alt pludselig klart for mig. Larsen grinedeubehersket, kroaten strålede som solen. Nu havde han mig nede med nakken. Dzevahira sendte mig et blik, som jeg ikke kunne tyde i farten. Der kom nu 13. Kd1 Df2 14. Se2, og så kom maden. Skakspillet blev klappet sammen, og Dzevahira fik det til opbevaring.
Maden smagte ikke, og vinen var for sur. Kroaten blærede sig utåleligt. Nå, man må tage livet, som det kommer. Tjeneren bar ud og kroaten smøgede ærmerne op. Skakspillet kom frem, og Dzevahira skred over gaden og ind i arenaen. Her har vi stillingen
 
 
 
Kroaten udstødte et brøl. Tårnet på h2 var væk. Så gik der noget op for mig. Jeg røg op og over gaden. Ind i arenaen. Hun var på vej over mod det sted hvor gladiatorerne plejede at gøre deres entré. Jeg fangede hende i nedgangen. Den ene lille hvide hånd havde hun knyttet på ryggen. Den greb jeg med venstrehånden. Den højre tog et tag bag om hendes nakke, lige der hvor rundingen begynder.
Lys var der ikke meget af, men hendes mund var som en skovbrand.
 

Online betaling

Betal indskuddet online

Betaling

SponsorerDHTML Menu By Milonic JavaScript