Spillested

Konventum Helsingør
 Gl. Hellebækvej 70 
3000 Helsingør

Yderligere information her

Med sin unikke placering midt mellem skov og strand er spillestedet en attraktion
i sig selv! 

Enkeltværelse:
Inkl. morgenbuffet: 640 kr.
Inkl. fuldpension: 970 kr.

2 sengs værelse:
Inkl. morgenbuffet: 820 kr.
Inkl. fuldpension: 1460 kr.

Måltidsbilletter kan købes til 175 kr./stk.

Online bestilling af værelser

 

Sitemap

Af: WebmasterOpdateret: 10-11-2015 22:37

Forside
  Forside
  Tidsplan
  Lo-Skolen
  Historie
  Billeder
  Kontakt

Politiken Cup
  Indbydelse
  Deltagere
  Parringer
  Tabel
  Stilling
  - Ratinggrupper

Parlyn
  Indbydelse
  Deltagere

DM Opgaveløsning
  Indbydelse
  Deltagere

Blitz
  Indbydelse
  Deltagere
  Resultater
  Mellemrunde

Simultan
  Simultan

Børne Cup
  Indbydelse
  Deltagere
  Tabel

Foredrag
  Foredrag

PubQuiz
  PubQuiz

Arrangører
  Arrangører

Kommentering
  Kommentering

 

IT-firmaet Xtracon ny hovedsponsor for Copenhagen Open

Opdateret: 10-11-2015 22:36

Pressemeddelelse fra Københavns Skak Union:

Danmarks største skakturnering ”Copenhagen Open” – kendt som ”Politiken Cup” pga. sin mangeårige hovedsponsor, Dagbladet Politiken – har fået ny hovedsponsor: IT-firmaet Xtracon A/S. Turneringens nye navn bliver ”Xtracon Chess Open”.

Turneringen er de seneste mange år blevet spillet i en af sommerferieugerne i juli/august på Konventum/LO-skolen i Helsingør, og turneringen er med sine nu mere end 400 deltagere et flagskib for dansk skak. Der er deltagere fra mere end 20 lande, heraf mange stærke internationale stormestre. Turneringen er særdeles anerkendt internationalt, og der har været rosende omtale i de fineste internationale skaktidsskrifter og på skakkens største websites.

IT-firmaet Xtracon A/S er et dansk firma, der leverer professionelle løsninger inden for IT-hosting og IT-drift. Ejeren af Xtracon, Henrik Mølvig, er selv en ivrig og stærk skakspiller, som ofte har deltaget i turneringen, som nu kommer til at få navn efter hans eget firma. Xtracon er i forvejen sponsor for dansk skak, idet firmaet sponsorerer den fineste række i Dansk Skak Unions klubholdturnering, ”Xtracon Skakligaen”, samt har været sponsor i flere andre større danske skakturneringer.

Det er Københavns Skak Union (KSU), der har arrangeret ”Copenhagen Open”/”Politiken Cup” i en lang årrække fra den første turnering i 1979, og Dagbladet Politiken har i størstedelen af denne periode været hovedsponsor for turneringen, som nu må skifte navn fra det velkendte ”Politiken Cup”. KSU’s formand, Sigfred Haubro, udtaler i forbindelse med skiftet af hovedsponsor, at KSU har været overordentlig glad for det mangeårige samarbejde med Politiken, men at han er meget glad for den nye 3-årige aftale, der gælder for årene 2016 – 2018.

Sigfred Haubro udtaler endvidere, at ”Xtracon Chess Open” vil blive videreført efter det samme koncept som de seneste år i rammen af Copenhagen Chess Festival, som ud over den store åbne internationale turnering også indeholder mange andre aktiviteter, bl.a. lynturneringer, simultanforestillinger og børneturnering.

Og med deltagerrekorden fra i år med over 400 deltagere forventer KSU at ”Xtracon Chess Open” også i de kommende år vil være Danmarks største skakturnering, og at de mange internationale deltagere vil se frem til at deltage igen i første omgang til sommer, hvor turneringen spilles 23. – 31. juli 2016.

Se mere på www.ksu.dk (Københavns Skak Union) og www.skak.dk (Dansk Skak Union).

Henrik Mølvig (t.v.) og Sigfred Haubro umiddelbart efter underskrivelsen af sponsoraftalen.

 

GM- og IM-normer

Af: Thomas LarsenOpdateret: 23-08-2015 16:12

Der blev lavet hele 5 normer ved dette års Politiken Cup.

GM-norm:
IM Axel Smith
IM Jan-Christian Schröder

IM-norm:
FM Martin Haubro
Ravi Haria
Eivind Olav Risting

 

Nye datoer i 2016

Af: Lars-Henrik Bech HansenOpdateret: 14-08-2015 11:19

På grund af andre begivenheder på Konventum bliver turneringen næste år flyttet til uge 30 fra lørdag den 23. juli til søndag den 31. Juli 2016. Der vil være plads til 500 spillere.

Med venlig hilsen
Politiken Cup arrangørerne

 

Østrigeren Markus Ragger vandt Politiken Cup i Helsingør

Af: Palle SkovOpdateret: 02-08-2015 17:38

Det blev østrigsk sejr i Politiken Cup.
 
Den stærkeste østriger gennem de seneste 10 år, GM Markus Ragger, sejrede blandt 431 spillere efter 9 dage og 10 runder i Helsingør.

Ragger opnåede 8 point af 10 mulige. Det samme gjorde ni andre stormestre, men Ragger havde stærkest modstand og vandt på korrektion.
 
I et kort interview kort efter præmieoverrækkelsen, hvor Ragger modtog 1.præmien på 20.000 kroner, sagde Ragger, at han ikke var hundrede procent sikker på at turneringssejren var sikker, da han tog en kort remis i dagens parti.

- Nej, men jeg vidste, at jeg havde en virkelig god korrektion, fordi jeg har spillet i toplokalet under hele turneringen. Samtidig var et af de andre partier endt remis, og det sidste så remisagtigt ud, siger den østrigske stormester.

Han var klar til at spille på gevinst om nødvendigt for at opnå førstepladsen, også fordi han med en sejr i sidste runde ville passere ratinggrænsen til 2700. Nu blev det en fremgang fra 2688 til 2696, hvilket Ragger er fint tilfreds med, selv om han aldrig har været over 2700.

Den østrigske stormester er født i 1988 og har tre østrigske mesterskaber. Ragger siger, at han måtte vælge mellem at deltage i endnu et østrigsk mesterskab eller i Politiken Cup, og valgte turneringen i Danmark, fordi der ville være stærkest modstand.

Han er generelt ganske godt tilfreds med sit spil under turneringen, bortset fra partiet mod Rakhmanov, hvor Ragger siger at han missede flere pointer undervejs. Partiet endte dog remis.

Om gevinsten mod Tiger Hillarp-Persson, der med hvid opgav i et remisslutspil, siger Ragger, at det var et parti hvor sort havde haft fordel længe.
 
Ragger skal som det næste spille i Wien og til november er han på plads ved det østrigske første bræt ved EM i Reykjavik.
 
Nummer to i Politiken Cup blev Liviu-Dieter Nisipeanu, Tyskland og nummer tre Jon Ludvig Hammer, Norge. I alt 10 spillere fik 8 point. Sune Berg Hansen blev nummer ni.
 
Endnu en dansker kom i top 20, det var GM Jacob Aagaard med 7,5 på en 16. plads.

 

Norske skønheder

Af: Palle SkovOpdateret: 02-08-2015 17:25

Præmierne for turneringens to smukkeste partier tilfalder et par af de mange norske skakvenner, der deltager i turneringen. I begge tilfælde sad der en dansker på den forkerte side af brættet.

 
FM Per Andreasen har udvalgt partierne, og det er Jon Ludvig Hammer, der har vundet præmien for turneringens bedste parti i gruppen over 2000 i rating for sejren i 6. runde mod Jakob Vang Glud. Se partiet her.
 
I gruppen under 2000 i rating vandt den 13-årige André Z. Nielsen fra Alta Sjakklub præmien for sin gevinst mod en af turneringens ældste spillere, FM Jørgen Hvenekilde. Se partiet her.
 
Det var i øvrigt Hvenekilde, der indleverede partiet på grund af sin unge norske modstanders fine spil.
 
Præmien er i begge tilfælde et års abonnement på New In Chess. 

 

 

Runderapport 10. runde

Af: Per AndreasenOpdateret: 02-08-2015 16:18

 Til dagens sidste runde havde jeg igen en meget kompetent medkommentator, nemlig den svenske Stormester Tiger Hillarp-Persson. Tigeren havde spillet en hurtig remis mod amerikaneren Shankland, og derefter havde han tid til at komme i kommentatorlokalet. Tak for det Tiger!

Der var mange remisser i toppen, så derfor var der mange spillere der sluttede på 8 point, og derfor vil en korrektionsberegning afgøre hvem der vandt turneringen. Vi var forundrede over at GM Nisipeanu tog remis ved trækgentagelse mod den norske supermand GM Hammer. Se diagramstilling efter hvids 15.Kb3

Her tog man remis ved trækgentagelse Sa5-c4 osv. Vi kiggede på 15,-Le6, angrebet så farligt ud!

GM Sune spillede et fint parti mod GM Tarjan og Sune vandt sikkert. Dermed kom han op på 8 point på en delt 1. plads, men korrektionen er sikkert ikke til en topplacering.

GM Glud havde en svær sidste runde lodtrækning mod den topseedede GM Fressinet, og vores helt blev nedkæmpet, og GM Jens Kristiansen fik heller ikke point mod GM Rakhmanov. Vi mente ellers at Jens havde chancen efter 13.h3.

Her spillede Jens 13,-Sh6? Godt eller dårligt, - der skal spilles 13,-Sxe3! ;-)

Igen i år var turneringen en kæmpe succes hvor alt klappede uden de mindste problemer. Tak til Lars Henrik Bech-Hansen, Sigfred Haubro og den øvrige stab for det store arbejde med at skabe den perfekte turnering.

Per Andreasen

 

Sune Berg Hansen på 8 point - alligevel langt fra førstepladsen

Af: Palle SkovOpdateret: 02-08-2015 16:03

Stormester og danmarksmester Sune Berg Hansen kom med otte point op på en delt førsteplads i Politiken Cup. Og så alligevel ikke rigtig tæt på førstepladsen på grund af for svag modstand.

- Turneringen har haft et lidt irriterende forløb. Jeg starter fint med fire af fire, og det er godt, for normalt ligger turneringen dårligt i forhold til ens form. Jeg har ikke rigtig spillet de seneste tre måneder, for efter EM i Israel, der ikke gik særlig godt, og DM i Påsken er der ikke nogen turneringer herhjemme, siger Sune Berg Hansen.

- Men jeg kom aldrig rigtig op i gear. Jeg møder kun én stormester, og det er i sidste runde, så at jeg ikke vinder turneringen, men har den måske sidste plads på korrektion, det er helt fair, siger Sune.

Hvis man kludrer møder man aldrig de gode

- Jeg tabte et forfærdeligt parti til Aabling (Jakob Aabling-Thomsen i femte runde). Jeg stod godt men kunne ikke finde ud af det. Partiet mod Kristian Stuvik Holm - norsk IM - skulle jeg også have vundet (7.runde, det blev remis.)

- Hvis man vil vinde den her turnering, og det vil jeg rigtig gerne, så er der folk man skal slå. Kludrer man i det, kommer man ikke til at møde de gode, siger Sune Berg Hansen.

- Jeg tror ikke, jeg har det, der skal til, siger stormesteren i en kort, selverkendende analyse.

- Så jeg må bare banke "the local heroes", Jeg er den nulevende spiller, der har vundet flest DM, og jeg vil gerne prøve at udvide det forspring, siger han. Og tilføjer straks, at den plan ville Peter Heine kunne forpurre hvis han satsede på DM. Rekorden med antal vundne DM er på 12, sat af Erik Andersen i 1920'erne og 30'erne.

Kan jeg ikke fastholde niveauet holder jeg op

Talen falder et øjeblik på andet end skak, og Sune har forsøgt sig i det private erhvervsliv, hvor han fortsat ønsker at spille en rollet.

- I næste uge er jeg med til at stifte et selskab inden for online/marketing. Meningen er at jeg skal være selvstændig, siger Sune Berg Hansen.

- Skakligt er planen at holde niveauet; kan jeg ikke det, holder jeg op. Jeg vil gerne spille spændende steder, eller kunne vinde Politiken Cup eller DM. Der er EM for hold i Reykjavik til november.

- Jeg er klar, hvis jeg bliver udtaget, siger Sune Berg Hansen. Delt nummer et på hjemmebanen i Helsingør i den danske turnering, han så gerne vil vinde - og alligevel så langt fra førstepladsen. 

 

Seriøs hyggeskak - masser af snak og uden ur

Af: Palle SkovOpdateret: 02-08-2015 13:37

Selvfølgelig har de været her igen i år, de to københavnske Altmeistre, som helst sidder ude, i år af vejrmæssige grunde oftere inde i mellemgangen.

Hvenekilde og Brøndum, med fornavnene Jørgen og Eric. 
 
De er aktive ved skakbrættet med deres eget koncept, som er en blanding af en underholdende gennemgang af egne spil, analyser af åbninger og løse partier. Sjældent uden tilskuere.
 
Træk må gerne laves om, somme tider tre-fire træk tilbage, og så ud over stepperne igen. En af dagene står Farajowitz-gambit på repertoiret, et par dage senere er det "flodhesten", der behandles. 
 
Hele tiden med friske bemærkninger:
 
- Lad os se hvordan det kan spænde an. Om lidt skal de sendes af sted, de brikker der.
- Hov hov, Damen skal ned på e3.
- Ja ja, men så lange arme har jeg ikke...
 
Begge har tiltel af FM. Begge har københavnsmesterskaber som trofæer. Og pudsigt nok har de i dag nøjagtig samme rating, 2114.
 
- Ja vi er som et par siamesiske tvillinger efterhånden, siger den yngste, Eric Brøndum, årgang 1941. De har mødt en del stormestre gennem tiderne og kan ikke rigtig huske hvor mange. I år spillede de i samme runde i Øresundssalen mod en GM, Brøndum mod Timman, mens Hvenekilde modte den franske stormester Chabanon.

Hvenekilde er fyldt 80 i år, og altså fra den samme gode årgang som Bent Larsen. 
 
Larsen og Hvenekilde mærkeligt nok aldrig mødt hinanden i et seriøst turneringsparti. Man kunne anføre, at Bent Larsen spillede i en anden og højere liga, men i et enkelt tilfælde er det ikke helt rigtigt. 
 
En af Jørgen Hvenekildes store succeser var nemlig i en Copenhagen Open, dengang da turneringer gerne måtte hedde noget på dansk. Så det var "København Åben" og året 1964. Hvenekilde vandt turneringen i fin stil foran flere stormestre.
 
- Bent Larsen var med, men han havde ikke point nok i den turnering til at møde mig, siger Jørgen Hvenekilde, der mødte GM Fridrik Olafsson i turneringen. Det parti endte remis.
 
Brøndum har heller ikke spillet mod Larsen. 
 
- Næh men jeg har skrevet en bog om ham, siger Brøndum uden at nævne titlen. Det er heller ikke nødvendigt: De fleste skakspillere, i hvert fald seniorspillere, kender udmærket den lille bog "Bent Larsen - the Fighter".
 
Den betegnelse, fighter, lever de også selv op til - de svigter sjældent Politiken Cup, og alt taler for, at de er på plads igen ved brættet i 2016.
 

Pub Quiz vundet af unge IM'er

Af: Palle SkovOpdateret: 02-08-2015 11:39

Lørdag aftens Pub Quiz havde konkurrence af en fodboldkamp med flere deltagende stormestre, der trængte til at få rørt benene og brugt hovedet på en anden måde end blot 10 runder ved skakbrættet.

Omkring 30 deltagere havde fundet vej til konferencesalen, hvor der blev budt på spørgsmål om både genkendelse af nutidige stormestre og et foto fra VM-matchen i 1921. Nogle svære og smukke opgaver fra komponisternes arbejdsværelse og fra praktisk skak, vekslende med hvem der havde sunget hvad i musicalen Chess. Hvordan endte det samlede opgør mellem Kasparov og Karpov (fire muligheder) og hvem tabte Korchnoi ikke til i Swift 1987.

Det hele foregik på engelsk under kyndig ledelse af QM (quiz master) Tom Skovgaard, FM Per Andreasen og IA Peter Olsen.

Vi kommer ikke uden om at nævne, at ungdommen vandt quizzen. De to IM'er Mads Andersen og Rasmus Svane vandt med 20 point af 26 mulige foran Jakob Aabling-Thomsen og Michael Agermose Jensen med 19 og Jens Kristiansen og Palle Skov med 18.

Et par på papiret stærke hold gik slukørede fra quizzen. Såvel holdet Claes Løfgren og Morten Fabrin samt et skånsk hold bestående af Lars Grahn og Calle Erlandsson havde foretrukket flere spørgsmål af den type, hvor man skulle genkende Pillsbury, Capablanca og Lasker, og knapt så mange af typen hvem spillede hvid, da Shirov trak sit fantastiske Lh3.

Til de to første hold var der præmier i form af gavekort til Dansk Skaksalg.

Billeder fra pubquizzen

 

DHTML Menu By Milonic JavaScript