Spillested

Konventum Helsingør
 Gl. Hellebækvej 70 
3000 Helsingør

Yderligere information her

Med sin unikke placering midt mellem skov og strand er spillestedet en attraktion
i sig selv! 

Enkeltværelse:
Inkl. morgenbuffet: 640 kr.
Inkl. fuldpension: 970 kr.

2 sengs værelse:
Inkl. morgenbuffet: 820 kr.
Inkl. fuldpension: 1460 kr.

Måltidsbilletter kan købes til 175 kr./stk.

Online bestilling af værelser

Sitemap

Af: WebmasterOpdateret: 07-10-2014 23:25

Forside
  Forside
  Tidsplan
  Lo-Skolen
  Historie
  Billeder
  Kontakt

Politiken Cup
  Indbydelse
  Deltagere
  Parringer
  Tabel
  Stilling
  - Ratinggrupper

Parlyn
  Indbydelse
  Deltagere

DM Opgaveløsning
  Indbydelse
  Deltagere

Blitz
  Indbydelse
  Deltagere
  Resultater
  Mellemrunde

Simultan
  Simultan

Børne Cup
  Indbydelse
  Deltagere
  Tabel

Foredrag
  Foredrag

Arrangører
  Arrangører

 

På gensyn til Politiken Cup 2015

Opdateret: 29-07-2014 21:41

Politiken Cup spilles næste år fra lørdag den 25. juli til søndag den 2. august 2015. Bemærk at spilleterminen igen er uge 31. Spillestedet er endnu en gang Konventum i Helsingør. På gensyn.

 

Problemskak: Opgaver og løsninger

Af: Thomas LarsenOpdateret: 29-07-2014 21:31

Lidt forsinket kommer her opgaver og løsninger fra DM i problemskak i søndags:

Opgaver

Løsninger

 

Tim Rogers: Først og sidst

Opdateret: 29-07-2014 18:28

Englænderen Tim Rogers var færdig som første spiller i 1. runde, og i 10. og sidste runde var han sidst færdig. I 1. runde blev han sat mat i fem træk af GM Richard Rapport, og i sidste runde slog han Nina Høiberg i 99 træk!

 

Jan Timman: Jeg kommer gerne igen!

Opdateret: 29-07-2014 18:21

Den 63-årige Jan Timman var ikke tilfreds med sin præstation i sin tredje optræden i Politiken Cup: ”Jeg havde en klar gevinststilling i fjerde runde, hvor jeg kunne have taget en officer. Havde jeg vundet kunne det være blevet en meget anderledes turnering for mig. Efter fejltrinet måtte jeg både kæmpe på brættet og med varmen. Jeg havde ikke ventet, at der var så varmt i Danmark, og generelt har jeg dårlige erfaringer med varmen, når der ikke er air condition på spillestederne. Jeg mindes nogle andre turneringer – blandt andre World Cup’en i Belfort i 1988 og Biel 1995, hvor jeg også led i varmen” fortæller Jan Timman, der endte på en delt 18. plads med 7 point. Timman sneg sig dog lige ind i præmierækken.

”Der står en meget velfungerende organisation bag arrangementet, og jeg kommer meget gerne igen, selv om jeg gerne ville have præsteret bedre i år. Min kone og jeg nyder virkelig opholdet i Helsingør. Vi kører rundt på cykel og finder nogle steder i omegnen, hvor vi kan få et glas vin og nyde havudsigten. Vi kan godt lide at køre på cykel, for det gør vi også til daglig hjemme i Holland. Jeg er ærligt talt ikke så meget for at køre i bil,” fortæller den tidligere VM-finalist, der i 1993 tabte til Anatolij Karpov i kampen om FIDEs VM-titel.
Jan Timman anvender computeren i sine forberedelser: ”Forskellen på at forberede sig på yngre og ældre modstandere består mestendels i, at de yngre ikke har spillet nær så mange partier.”
Hvad er den væsentligste forskel på nu og dengang, du var i verdenseliten?
”Der er en afgørende forskel, fordi beregningerne har langt større betydning i dag netop på grund af computeren. Jeg foretrækker at bruge min intuition, men selvfølgelig kan jeg også regne, hvis det er nødvendigt. Men går noget galt for mig sker det som regel i beregningerne, og jeg bliver jo heller ikke yngre.”
Ligesom Dansk Skak Union har det hollandske skakforbund oplevet et faldende medlemstal:
”I øjeblikket er vi nede på 18.000 medlemmer, og det er langt fra de store år i 1970erne og 1980erne. Vi har dog nogle lovende folk. Naturligvis er Anish Giri nået langt op, men der er stadig plads til forbedring. Robin van Kampen er også lovende, og der et par stykker til – de er alle lige omkring 20 år,” siger Jan Timman.
Selv er Jan Timman rundet af de meget stolte hollandske skaktraditioner. Størst af alle var naturligvis Max Euwe, der var verdensmester fra 1935-37. Timmans forældre kendte Euwe personligt, og de var begge matematikere, ligesom eks-verdensmesteren.
Er du selv matematiker?
”Nej, det var ikke lige mig, men jeg blev færdig som student. Allerede i gymnasiet begyndte jeg at tjene penge på skak, og reelt var jeg allerede professionel skakspiller fra jeg mit 16. år. I den periode vandt jeg allerede åbne turneringer, og jeg deltog ved juniorverdensmesterskabet i 1967 i Jerusalem,” fortæller Jan Timman.
Hvad med Euwes betydning for hollandsk skak?
”Den har været enorm, og han var et fint menneske. Jeg nåede desværre aldrig at spille et turneringsparti imod ham – jeg mødte ham kun i et simultanparti. Til gengæld nåede vi at rejse til klubkampe sammen, for selv da han var over 70 år, spillede han med på vores hold. I øvrigt skriver jeg i øjeblikket en bog om tidligere verdensmestre, som jeg kendte. Og jeg har meget materiale liggende om Euwe. Jeg koncentrerer mig om verdensmestre fra det 20. århundrede. Det var dem, jeg kendte bedst. Jeg er en stor beundrer af Vasilij Smyslov, som jeg spillede mange partier imod. Men jeg kommer også ind på Garri Kasparov, Anatolij Karpov og Bobby Fischer. Jeg mødte først Fischer i 1990. Jeg har bevidst undladt at beskrive spillere som Viswanathan Anand, Vladimir Kramnik og Magnus Carlsen. Selvfølgelig kender jeg mestrene fra det 21. århundrede, men ikke nær så godt. Kasparov bliver den sidste verdensmester, som jeg skildrer i min bog,” siger Jan Timman.
Hvornår udkommer bogen?
”Den skal udkomme til september næste år hos New in Chess.”
Med den indsigt Jan Timman har i skakverdenen, så skal det nok blive en bog, som vi andre kan glæde os til at læse.
 

Skønhedspræmier til Jens Ove og William

Af: Thomas LarsenOpdateret: 29-07-2014 17:39

Kommentator Per Andreasen har nu gennemgået de nominerede partier og truffet sin beslutning.
 
New in Chess sponsorerer to abonnementer, de går til de bedste partier, en til en spiller med over 2000 i rating og en til en spiller med under 2000.

Den første går til Jens Ove Fries Nielsen for hans gevinst over Jan Timman. Se partiet her.

I gruppen under 2000 i elo går præmien til William Hørup Philipsen for hans gevinst over Ole Foss Hansen. Se partiet her.

 

Xiangzhi Bu - en glad vinder

Opdateret: 29-07-2014 16:23
Xiangzhi Bu var en glad vinder af førstepræmien i Politiken Cup:
”Det er en meget velorganiseret turnering som spilles i smukke omgivelser. Det har virkelig været rart at være her, og jeg været udhvilet til samtlige runder.”
Det har undret flere, at Bu ikke er med på det kinesiske landshold, der stiller op til skakolympiaden i Tromsø:
”Jeg har tidligere spillet med på landsholdet seks gange, men denne gang kvalificerede jeg mig ikke. Vi havde en udtagelsesturnering, hvor nr. 1 og 2 kvalificerede sig, men jeg blev nummer 4,” fortæller Bu.
”Jeg scorede godt i denne turnering, men jeg har også været heldig. To gange var jeg med de sorte brikker tilfreds med remis, men begge gange begik mine modstandere grove fejl, og så var det ingen kunst at vinde de partier,” siger Bu.
Også de mange fodboldkampe som skakspillerne deltog i efter aftensmaden var Bu glad for at være med i: ”Jeg elsker sport, og jeg kan godt lide at spille både fodbold og basketball. Det var sjovt at spille fodboldkampe i forbindelse med en skakturnering,” siger Bu.
Kineseren tager straks videre til Holland, hvor han spiller med i en åben turnering i Vlissingen. Og i oktober er han med i Millionaire Chess Open i Las Vegas, hvor den garanterede præmiesum er på en million dollar.
 

Runderapport: 10. runde

Opdateret: 29-07-2014 15:50

 

Det var lidt op og ned for de danske farver i turneringens sidste runde.
GM Allan Stig Rasmussen tabte desværre en gevinststilling mod den unge australier Smirnov.
 
21. Da4+!  vandt (i stedet for 21. Db8?). Frygteligt ærgerligt for Allan, der har spillet en god turnering, og så er noget af det ødelagt med et dumt nederlag i sidste runde. Han tog det pænt, og det finder jeg meget positivt.
GM Lars Schandorff slog IM Jens Ove Fries Nielsen i et spændende parti. Undervejs troede vi, at Jens Ove stod godt, men det er muligt at det ikke er rigtigt. Uanset hvad så synes jeg, at det var en god turnering af begge spillere.
Stormestrene Høi og Kristiansen vandt begge sikkert, og unge Rasmus Thøgersen sluttede af med en fin lille sejr over WGM Daulyte.
GM Rodshtein vandt en lynsejr over kinesiske GM Rui Gao. Stillingen efter Sorts 13 træk.
 
Her havde en anden sikkert rokeret, men den unge israeler spillede 14. Tg1!?
15-årige Aryan Tari holdt med de sorte brikker GM Timman stangen – remis. Tari har spillet godt i denne turnering.
GM Hillarp-Persson kom hurtigt på hælene mod GM Jones, og efter 19. -, b6! (som foreslået af Poul Rewitz) var det sikkert allerede slut.
 
Den svenske Stormester sprællede, men måtte ned efter engelsk powerskak.
På topbordet forsøgte GM Rapport længe at vinde mod GM Bu. Det lykkedes ikke, og dermed vandt den kinesiske stormester turneringen med suveræne 9 point af 10 mulige!
Dagens store oplevelse var at 17-årige IM Rasmus Svane – som er fuldstændig dansk, men stiller op for Tyskland – foreløbig – og han tørrede gulvet med turneringens højest ratede spiller GM Moiseenko.
Den seks-dobbelte danmarksmester, GM Sune Berg Hansen gæstede os under disse analyser, og han mente også at Rasmus spillede et meget flot parti! Bomben faldt efter Hvids 24. træk, det tvungne g3.
24. -, Sxh2! og denne stilling kiggede vi meget på. Jeg tror den er tabt, og så vidt jeg kunne se, spillede Rasmus de absolut bedste træk resten af partiet. Virkelig flot. I kommentatorlokalet sagde jeg på et tidspunkt, da vi analyserede på dette parti: ”Ja, nu får vi desværre ikke kigget på så mange andre partier”, hvorefter en publikummer sagde: ”Det gør ikke noget”!
Tak for i år.
Det har igen været en helt fantastisk turnering. Både formanden og de mange hjælpere, indtastere og turneringsledere har gjort det fremragende!
 
 

Profil af en kinesisk vinder

Opdateret: 29-07-2014 15:22

 

 
Han har været stormester i mere end halvdelen af sit liv, og han er endnu ikke fyldt 29 år. Xiangzhi Bu blev verdens yngste stormester i 1999 i en alder af 13 år, 10 måneder og 13 dage.
Bu fortsatte støt og roligt sin udvikling og nåede op over 2700 for første gang i 2008. Men pludselig stod han i stampe, og han nåede et foreløbigt lavpunkt sidste år, hvor han var ”nede” på 2662.
Lige nu synes Bu dog at tage et gevaldigt tigerspring fremad. Han vandt 14 ratingpoint i en turnering i Kina og med den ratinggevinst, som han får her i Politiken Cup, rykker han 30 placeringer frem på ratinglisten i løbet af bare en måned, og han nu er nr. 24 med 2731.
Som Politikens skakredaktør Sune Berg Hansen: ”Kineserne må ærgre sig over, at han ikke er med ved OL i Tromsø.”
I stedet for at repræsentere de kinesiske farver i Norge tager Bu videre til en ny åben turnering. Han skal være med i Vlissingen i Holland.
Bu startede med at spille i den lokale klub i Qingdao i 1991. Hans første skakbog var en kinesisk oversættelse af Bobby Fischers 60 Memorable Games. Allerede i 1993 vandt han juniormesterskabet i den lokale klub, og lagde yderligere til, fordi han fik et mineralvandsfirma som sponsor, så han som 13-årig kunne tage til Europa for at spille turneringer under sin træner Ji Yungqis opsyn. I løbet af blot to måneder opnåede han tre stormesternormer.
I 2000 i New York besejrede Bu azerbajdjaneren Teimour Radjabov med hele 6½-1½ i en match, hvor spillerne havde en time til hele partiet. En storslået revanche for Bu, der havde tabt to partier til Radjabov tidligere samme år.
Straks før Politiken Cup vandt Bu på deling med Ding Liren Hainan Danzhou Super Grandmaster med 6½ af 9.
 

GM-norm til ung tysker

Opdateret: 29-07-2014 15:17
Den unge tysker, 16-årige Jan-Christian Schröder, scorede en GM-norm i Politiken Cup ved at spille remis mod den russiske GM Evgeny Romanov i sidste runde.
 

Online betaling

Betal indskuddet online

Betaling

SponsorerDHTML Menu By Milonic JavaScript